Een 5 meter hoge boom in je tuin hebben staan is best indrukwekkend. Echter, had je ooit verwacht dat je boom zo groot zou worden? Waarschijnlijk niet. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat veel mensen op een zeker ogenblik geconfronteerd worden met de nodige problemen ten gevolge van de grootte van hun boom. Misschien staat deze ondertussen wel aardig in de weg of creëert ze gewoon erg veel schaduw terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. In beide gevallen zal je er mogelijks aan denken om je 5 meter hoge boom te kappen. Het spreekt echter voor zich dat je dit niet gaat doen zonder te weten welke kosten dit met zich meebrengt. Wel, dat is exact wat we je op deze pagina gaan vertellen!

Hoeveel kost een 5 meter hoge boom kappen?

Vooraleer de 5 meter hoge boom die in je tuin staat kan worden gekapt is het belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende factoren een bepaalde impact zullen hebben op de kostprijs die daarvoor in rekening wordt gebracht. Het gaat hierbij om de volgende zaken:

 

  1. Het feit of de boom in kwestie voldoende ruimte heeft om te vallen of niet;
  2. Wat de leeftijd van de 5 meter hoge boom precies is;
  3. Het formaat van de boom in kwestie (hoogte + omvang);

 

Wanneer er sprake is van een boom met een hoogte van 5 meter betekent dit in de praktijk doorgaans dat de omvang er van ergens tussen de 20 en de 35 centimeter moet zijn gelegen. Geldt dit eveneens voor de boom die jij graag wil laten verwijderen uit jouw tuin? Dan doe je er steeds goed aan om stil te blijven staan bij de hieronder aangegeven kosten.

 

Grootte van de te kappen boom Gemiddelde kostprijs
Boom met een grootte van 5 meter Gemiddeld zo’n 650 euro

 

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de in bovenstaande prijstabel aangegeven kostprijs mogelijks nog kan oplopen. Op het ogenblik dat de boom bijvoorbeeld niet eenvoudig toegankelijk is of wanneer ze toch over een grotere omvang beschikt dan aangegeven kan dit als gevolg hebben dat er een bepaalde meerprijs wordt aangerekend. Bovendien is er ook nog de boomstronk. Je zou er voor kunnen kiezen om deze te laten staan, maar het merendeel van de mensen laten ze toch liever verwijderen. Beschik jij ook over een uitgesproken voorkeur voor dit laatste? In dat geval is het altijd een aanrader om rekening te houden met een meerprijs die tussen de 70 & 85 euro kan bedragen.

Wat te doen met het hout van je 5 meter hoge, gekapte boom?

Wanneer je een boom met een hoogte van 5 meter laat kappen spreekt het voor zich dat je hierdoor meteen kan komen te beschikken over een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan hout. De vraag is dan natuurlijk wat je met dit hout gaat aanvangen. Je kan er voor kiezen om de hovenier het hout te laten afvoeren, maar dat brengt alweer extra kosten met zich mee. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om zelf het hout af te voeren, maar daar heeft niet iedereen zomaar een geschikte aanhangwagen voor, voor handen. Er is echter nog een derde optie.

 

Het spreekt voor zich dat hout in de praktijk heel wat verschillende toepassingsmogelijkheden heeft. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het hout te versnipperen waardoor je ze kan gebruiken als natuurlijk tuinpad. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om het hout in blokken te kappen waardoor je over voldoende stookhout voor de komende winter(s) beschikt. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, er zijn voldoende mogelijkheden voor handen om praktisch gebruik te kunnen maken van het hout dat je verkrijgt door het kappen van je boom.

Interessante bespaartips voor kappen van 5 meter hoge boom

Het kappen van een 5 meter hoge boom is in de praktijk absoluut niet zo duur als je misschien zou vermoeden, in tegendeel. Je dient er wel rekening mee te houden dat er mogelijks een aantal extra kosten aangerekend kunnen worden. Dit niet alleen voor het kappen van de boom zelf, maar ook voor bijvoorbeeld het verwijderen van de boomstronk. Gelukkig kan je door rekening te houden met de onderstaande bespaartips ook heel wat geld besparen.

 

  • Kies voor een hovenier uit jouw buurt

Eén van de kosten die door een hovenier in rekening worden gebracht zijn zogenaamde ‘voorrijkosten’. Het betreft de kosten die het transport van locatie A naar locatie B moeten zien in te dekken. In de praktijk zijn deze kosten goed voor een maximumbedrag van ongeveer 0,50 euro per kilometer. Hoe dichter de hovenier in kwestie bij jouw woning is gevestigd, des te lager deze kosten natuurlijk zullen uitvallen. Ook dit is dan ook zeker een punt om rekening mee te houden.

 

  • Kies er voor om zelf het hout af te voeren

Ga je het hout dat je hebt verkregen door je 5 meter hoge boom niet (her)gebruiken? In dat geval is het altijd de moeite waard om het hout zelf af te voeren. Op deze manier kan je de extra afvoerkosten van je hovenier immers op efficiënte wijze uitsparen.