Boom kappen prijzen

Een boom in je tuin hebben kan erg fijn zijn. Niet alleen brengt een boom leven in je tuin, daarnaast kan ze zorgen voor een aantrekkelijk plekje in de schaduw en wordt er bovendien weer een beetje extra zuurstof gecreëerd. Toch is lang niet iedereen even blij met een boom die in zijn of haar tuin groeit. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Misschien creëert de boom wel een schaduw op de verkeerde plaats of belemmert ze het zicht? In dergelijke gevallen is een boom kappen aan de orde, maar welke kosten brengt dit nu precies met zich mee? Wij zochten het voor je uit en geven je op deze pagina graag een duidelijk beeld van de gemiddelde boom kappen prijzen die in rekening worden gebracht door hoveniers.

Hoeveel bedragen de boom kappen prijzen?

Buiten het praktische aspect moet er ook altijd rekening worden gehouden met de gemiddelde kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het kappen van bomen. Op dit vlak zijn er meerdere zaken die het prijskaartje kunnen beïnvloeden. Denk niet alleen aan de bereikbaarheid van de boom evenals de mogelijke obstakels, maar ook aan bijvoorbeeld de afmetingen. Er wordt op dit vlak een onderscheid gemaakt tussen een kleine, een gemiddelde en een grote boom, maar wat zijn de onderlinge afmetingen tussen deze diverse opties nu precies? Dat wordt meteen duidelijk door middel van het onderstaande overzicht.

 

  1. Een kleine boom beschikt over een omvang van tussen de 14 en 20 centimeter en een hoogte van tussen de 4 en 6 meter.

 

  1. Een gemiddelde boom heeft een omvang van tussen de 20 en 35 centimeter en een hoogte van tussen de 5 en 8 meter.

 

  1. Een grote boom kenmerkt zich door een omvang vanaf meer dan 35 centimeter en een hoogte van tussen de 7 en 15 meter.

 

Het is altijd van belang om er bij stil te blijven staan dat louter en alleen een boom kappen niet voldoende is om deze in haar totaliteit uit je tuin te kunnen verwijderen. Na het kappen van een boom blijft namelijk nog altijd de boomstronk over. Deze wordt standaard door een hovenier niet verwijderd, niet in het minst omwille van het feit dat er nu ook eenmaal heel wat mensen zijn die deze graag willen behouden in hun tuin. Alle verschillende soorten kosten waar je bij een boom kappen mee kan worden geconfronteerd worden duidelijk door middel van de hieronder aangegeven prijstabel.

 

Type opdracht Gemiddelde kostprijs
Het kappen van een kleine boom Gemiddeld ongeveer 425 euro
Het kappen van een gemiddelde boom Gemiddeld ongeveer 635 euro
Het kappen van een grote boom Gemiddeld ongeveer 835 euro
Verwijderen van de boomstronk Gemiddeld tussen 75 & 85 euro

 

Let op, het komt zeer vaak voor dat hoveniers eerst nog diverse obstakels moeten verwijderen of objecten moeten verplaatsen die mogelijks beschadigd kunnen geraken door het omvallen van de boom. Dat is op zich niet zo’n probleem, hoveniers kunnen dit veelal perfect voor jou doen, maar het zorgt er wel voor dat de kosten die er aan je aangerekend behoorlijk worden verhoogd. Het is dus in je eigen belang om dergelijke extra werkzaamheden zoveel als mogelijk is te beperken.

Boomstronk na boom kappen verwijderen of niet?

Is de boom die in je tuin stond gekapt? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de boomstronk achter blijft. Je hebt dan twee verschillende mogelijkheden. Je zou er in eerste instantie voor kunnen kiezen om de boomstronk te behouden waardoor ze kan fungeren als zitelement of je kan er de voorkeur aan geven om deze weg te halen. Het verwijderen van een boomstronk gebeurt middels een zogenaamde stobbefrees. Het verwijderen van de boomstronk is bovendien slechts één ding. Wanneer deze is weggehaald spreekt het namelijk voor zich dat de plaats waar ze op was terug te vinden nog dient te worden afgewerkt.

 

Je zou er op vlak van afwerking voor kunnen kiezen om gras te zaaien, maar het is eveneens een optie om bestrating aan te leggen. Voor welke van deze beide opties je op het einde van de rit zal kiezen is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de uitstraling waar je tuin over beschikt. Je kan er rekening mee houden dat het verwijderen van een boomstronk tussen de 75 & 85 euro kost. Dit is natuurlijk exclusief de afwerking van de plaats waar deze oorspronkelijk op was terug te vinden.

Hoe besparen op de boom kappen prijzen?

Ondanks het feit dat de gemiddelde boom kappen prijzen nu bezwaarlijk erg hoog genoemd kunnen worden is het meer dan vanzelfsprekend dat er heel wat gezinnen toch op zoek zijn naar mogelijkheden om deze kosten te kunnen drukken. Dat kan op verschillende manieren. Zo wordt het altijd aangeraden om een hovenier uit de omgeving in te schakelen waardoor de voorrijkosten kunnen worden gedrukt. Daarnaast is het echter ook nog eens zo dat je er goed aan doet om als eigenaar van het huis en de tuin alle mogelijke obstakels of hindernissen uit de weg te zetten vooraleer de hovenier aan de slag gaat. Op deze manier voorkom je dat er nodeloos extra kosten in rekening worden gebracht voor het kappen van de bomen die zich in jouw tuin bevinden.